wRITINg sPIDERs meeting people...8th stop : Giving Streets Co-founder, Service Design

2021-05-31

Spiders webbing με την Έλενα Αβαταγγέλου Giving Streets Co-founder, Service Design. Είχα τη χαρά να γνωρίζω την Έλενα ως φίλη μαμά, στον παιδικό σταθμό των παιδιών μας. Την είδα μετά υποψήφια στο GIWA (Greek International Woman's Awards) στον τομέα social responsibility. Μπορεί να μην κέρδισε το βραβείο εκείνη τη μέρα, αλλά για μας είναι σαν να το έχει κερδίσει. Η Έλενα έχει φτιάξει μια εφαρμογή το Giving Streets που προάγει το κοινό καλό! Αλλά ας μας τα εξηγήσει εκείνη καλύτερα...

1. Έφτασες μέχρι την τελική λίστα στα Greek International Woman's Awards στο τομέα Social Responsibility θέλεις να μας εξηγήσεις με πολύ απλά λόγια τι ακριβώς κάνεις και πώς συνεισφέρεις στο κοινό καλό;

Η διάκρισή μου στον τελικό των GIWA ήταν ουσιαστικά διάκριση του GivingStreets (www.givingstreets.com), μιας εφαρμογής που δημιουργήσαμε με το σύζυγό μου πριν μερικά χρόνια. Το GivingStreets προέκυψε ως ιδέα από προσωπική εμπειρία. Συχνά θέλαμε να δώσουμε χρήματα σε κάποιον άστεγο, ή να προσφέρουμε χρήματα σε δράσεις φιλανθρωπικών οργανισμών, αλλά λόγω της χρήσης κάρτας σπάνια είχαμε μετρητά πάνω μας. Αξιοποιώντας την εμπειρία μας στο χώρο της πληροφορικής, δημιουργήσαμε μια εφαρμογή που επιτρέπει την πραγματοποίηση δωρεών χωρίς τη χρήση μετρητών σε άτομα που βρίσκονται σε ανάγκη (άστεγους, άπορες οικογένειες, καλλιτέχνες του δρόμου, κλπ.) καθώς και σε ανθρωπιστικούς / φιλανθρωπικούς οργανισμούς.

Μέσω του GivingStreets σε κάθε ωφελούμενο αντιστοιχεί ένα μοναδικό QR code. Αν κάποιος θέλει να πραγματοποιήσει μια δωρεά, το μόνο που χρειάζεται να κάνει είναι να σκανάρει το QR code μέσα από την εφαρμογή και να επιλέξει το ποσό της δωρεάς. Το ποσό χρεώνεται στην κάρτα που έχει δηλώσει και τα χρήματα είναι διαθέσιμα για εξαργύρωση σε συνεργαζόμενες επιχειρήσεις για την αγορά αγαθών ή υπηρεσιών. Όλες οι συναλλαγές πραγματοποιούνται με ασφάλεια από πιστοποιημένο φορέα διαχείρισης πληρωμών.

Στόχος μας είναι να επιτρέψουμε στους ανθρώπους που πλήττονται από την ολοένα μικρότερη χρήση μετρητών να ζουν με αξιοπρέπεια ως ισότιμα μέλη της κοινωνίας και να έχουν επιλογή σχετικά με το πού θα ξοδέψουν τις δωρεές που έχουν συλλέξει. Παράλληλα συμβάλουμε στην επιβίωση των ανθρωπιστικών οργανισμών που συνδράμουν ανθρώπους σε ανάγκη, με το να τους παρέχουμε ένα εναλλακτικό κανάλι είσπραξης δωρεών, εύκολα, άμεσα και κυρίως ανέπαφα. Στην Ελλάδα το GivingStreets λειτουργεί πιλοτικά σε συνεργασία με την PRAKSIS, μια ανεξάρτητη ανθρωπιστική οργάνωση που παρέχει υποστήριξη σε κάθε συνάνθρωπό μας που βιώνει κοινωνικό ή/και οικονομικό αποκλεισμό και αποκλείεται από βασικά αγαθά. Στο website μας μπορείτε να κατεβάσετε την εφαρμογή και να βρείτε το QR code της PRAKSIS προκειμένου να πραγματοποιήσετε την πρώτη σας δωρεά. Ελπίζουμε ότι σύντομα θα έχουμε στην εφαρμογή μας πολλούς οργανισμούς που με τη συμβολή μας θα συνεχίσουν να προσφέρουν στην κοινωνία. 

1. Καριέρα και οικογένεια ταυτόχρονα, πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι;

Έχω την ευτυχία να είμαι μητέρα δύο παιδιών, 5 και 8 ετών, και παράλληλα έχω μια καριέρα εικοσαετίας τόσο στον ιδιωτικό τομέα, όσο και ως ελεύθερη επαγγελματίας τα τελευταία δύο χρόνια. Η προσωπική μου εμπειρία είναι ότι είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ καριέρας και οικογένειας και συχνά απαιτούνται υποχωρήσεις σε έναν από τους δύο τομείς. Για μια εργαζόμενη μητέρα οι τύψεις είναι καθημερινό φαινόμενο, τύψεις ότι δεν είσαι αρκετά καλή μητέρα για να είσαι αποδοτική στη δουλειά, αλλά και τύψεις ότι χάνεις επαγγελματικές ευκαιρίες προκειμένου να έχεις χρόνο με τα παιδιά. Οι προθεσμίες και οι προαγωγές ανταγωνίζονται τα παιδικά πάρτυ και τα ραντεβού στην παιδική χαρά, για να μην προσθέσω τη φροντίδα του σπιτιού στην εξίσωση... Ειδικά για όσες μητέρες απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και ο χρόνος δεν είναι ποτέ αρκετός.

Προκειμένου να τα καταφέρει μια εργαζόμενη μητέρα χρειάζεται στήριξη από την ευρύτερη οικογένεια (σύζυγο, παππούδες, κάποιον εξωτερικό φροντιστή των παιδιών) αλλά και κατανόηση από το χώρο εργασίας. Έχω την τύχη να έχω σύζυγο και οικογένεια που με στηρίζουν, είχα στο παρελθόν εργοδότες που αναγνώριζαν την αξία μου και την προσφορά μου στην εταιρεία πέρα από τυπικά ωράρια και υποχρεώσεις, και πλέον έχω τη δική μου εταιρεία, το GivingStreets, οπότε μπορώ να διαχειρίζομαι το χρόνο μου με πλήρη ελευθερία, με αποτέλεσμα να αφοσιώνομαι εκεί που κρίνω εγώ απαραίτητο κάθε φορά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δουλεύω λιγότερο!

2. Αν η κόρη σου στο μέλλον σου έλεγε πως δε θέλει να σπουδάσει και πως θέλει απλά να μεγαλώσει τα παιδιά της με ησυχία, τί θα της έλεγες;

Θα της έλεγα ότι οι σπουδές δεν έχουν σχέση με το αν θα κάνει καριέρα ή όχι. Τα χρόνια που περνάς σπουδάζοντας σου ανοίγουν το μυαλό με διαφορετικό τρόπο από το σχολείο. Γνωρίζεις ανθρώπους που προέρχονται από διαφορετικά περιβάλλοντα, μαθαίνεις να «μαθαίνεις», να συνεργάζεσαι, να αντιμετωπίζεις καταστάσεις. Πέρα από τη γνώση πάνω στο αντικείμενο των σπουδών που επιλέγεις, είναι μια εμπειρία που σε διαμορφώνει ως άνθρωπο. Και μην ξεχνάμε ότι τα φοιτητικά χρόνια είναι μια ξέγνοιαστη περίοδος που ένας νέος έχει την ευκαιρία να ζήσει ελεύθερα, να διασκεδάσει, έχει την πολυτέλεια του ελεύθερου χρόνου και των λίγων υποχρεώσεων. Είναι κατά τη γνώμη μου η περίοδος που χορταίνεις με εμπειρίες για να μπορέσεις στη συνέχεια να μπεις είτε στον εργασιακό χώρο, είτε στην οικογενειακή ζωή, ή και στα δύο!

Θα έλεγα, λοιπόν, στην κόρη μου, να δώσει στον εαυτό της την ευκαιρία να περάσει μερικά χρόνια σπουδάζοντας, ανακαλύπτοντας τον εαυτό της και τον κόσμο πέρα από το σχολείο και την οικογένειά μας, και στη συνέχεια να αποφασίσει πού θα αφιερωθεί. Καριέρα ή μητρότητα είναι εξίσου σημαντικά, και αυτό που μετράει στο τέλος είναι να γίνονται τα παιδιά μας ευτυχισμένοι άνθρωποι.

3. Θεωρείς πως είναι εύκολο να εξελιχτείς επαγγελματικά στην Ελλάδα ή σου δίνονται περισσότερες ευκαιρίες στο εξωτερικό;

Το εξωτερικό είναι ελκυστικό στα μάτια των περισσότερων καθώς εκεί υπάρχουν μεγάλα ονόματα εταιρειών και Πανεπιστημίων που δίνουν ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους με περισσότερο αξιοκρατικά κριτήρια. Έχω πολλά παραδείγματα από το φιλικό μου περιβάλλον ανθρώπων που έκαναν καριέρα είτε σε εταιρείες είτε ως ακαδημαϊκοί πριν κλείσουν τα 30. Αντίστοιχα όμως έχω και πολλά παραδείγματα ανθρώπων που σπούδασαν στην Ελλάδα και έχτισαν καριέρα σε ελληνικές επιχειρήσεις. Ευκαιρίες υπάρχουν και στη χώρα μας για όσους είναι διατεθειμένοι να δουλέψουν, να συνεχίσουν να μαθαίνουν και να εξελίσσονται.

Η εμπειρία του εξωτερικού πέρα από τις ευκαιρίες σου δίνει μια διαφορετική οπτική, βλέπεις πώς διαχειρίζονται οι άλλες χώρες καταστάσεις, είτε καλύτερα είτε χειρότερα. Οι Έλληνες που έζησαν στο εξωτερικό και επιστρέφουν εισάγουν σιγά σιγά την εμπειρία και τις καλές πρακτικές των ξένων εταιρειών στην ελληνική αγορά εργασίας, αλλάζοντας τα δεδομένα προς το καλύτερο.

Τελικά η απόφαση να φύγει κάποιος στο εξωτερικό δεν έχει να κάνει τόσο με τις ευκαιρίες που δίνονται, ευκαιρίες υπάρχουν πλέον και στην Ελλάδα. Είναι περισσότερο θέμα χρημάτων, φορολόγησης, αντικειμένου και νοοτροπίας. 

© 2018 tHe sPIDERs wRITINg. Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα.
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε