wRITINg sPIDERs meeting people...2nd stop : Psychology

Spiders Webbing with... Δημήτρης Φλαμούρης, PhD, απόφοιτος Ψυχολογίας, Εκπ. Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας.
Ψυχολογία, ψυχολογικά μυστικά, ψυχολογικές σχέσεις. Έχει λογική η ψυχή μας; Έχουν λογική τα συναισθήματά μας; Γιατί νιώθουμε όπως νιώθουμε; Γιατί χαιρόμαστε και μετά κλαίμε; Ψυχολογία, μία από τις μεγάλες μου αγάπες. Κάτι που σπούδασα χρόνια πριν, ένας τομέας που πάντα μου κεντρίζει το ενδιαφέρον. Γνωρίζουμε τον Δημήτρη Φλαμούρη, ο οποίος ρίχνει ένα όμορφο φως σε κάποιες από τις πολλές απορίες μου.
Λίγα λόγια για αυτόν
Ο Δημήτρης Φλαμούρης, PhD, σπούδασε Μαθηματικά και συνέχισε για μάστερ και διδακτορικό στο Λονδίνο πάνω στα χρηματοοικονομικά μαθηματικά. Εργάστηκε για δέκα χρόνια στις επενδυτικές τράπεζες του City. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα εργάστηκε σε εγχώρια χρηματιστηριακή και δίδαξε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σε μια αποφασιστική στροφή καριέρας απέκτησε πτυχίο Ψυχολογίας από το University of East London, ειδικευόμενος στη Θετική Ψυχολογία και απέκτησε το Certificate in Coaching από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει γράψει τα best sellers «Ψυχο-λογικές Σχέσεις» και «Ψυχο-λογικά Μυστικά (που μακάρι να γνώριζα νωρίτερα)» τα οποία ψηφίστηκαν στα 10 καλύτερα βιβλία Ευ Ζην το 2018 και 2020 αντίστοιχα. Πραγματοποιεί ομιλίες ως καλεσμένος δημόσιων και ιδιωτικών φορέων και διατηρεί τη δική του Coaching πρακτική. Παράλληλα, ασχολείται με το κρασί και τα ταξίδια.
Γιατί θεωρείς πως είναι τόσο πολλά τα διαζύγια στις μέρες μας;
Το θέμα είναι πολυπαραγοντικό, νομίζω. Πρώτον, στις μέρες μας είναι λιγότερο ταμπού το διαζύγιο. Οπότε ζευγάρια που παλαιότερα δεν θα χώριζαν (και θα έπρεπε να το κάνουν), τώρα θα χωρίσουν πιο εύκολα. Ο σημαντικότερος όμως, κατά την άποψή μου, παράγοντας είναι η γενικότερη κουλτούρα της εποχής μας. Ζούμε στην κοινωνία του έτοιμου και του γρήγορου. Ζούμε στην κοινωνία που δεν χρειάζεται να προσπαθούμε ιδιαίτερα για κάτι. Στο μυαλό μας, αν κάτι χρειάζεται προσπάθεια, τότε υπάρχει πρόβλημα. Δυστυχώς, οι σχέσεις είναι ό,τι δυσκολότερο υπάρχει στον κόσμο και απαιτούν πολλή προσπάθεια. Συνεπώς, οι περισσότεροι θα παρατήσουν πολύ πιο εύκολα έναν γάμο, παρά θα προσπαθήσουν γι' αυτόν. Ταυτόχρονα, τόσες φωνές εκεί έξω μας λένε να μη συμβιβαζόμαστε, πως αξίζουμε τα πάντα, πως είμαστε μοναδικοί και άλλα τέτοια όμορφα ευτράπελα. Όταν πάω να σχετιστώ, όμως, θα μου φέρουν αντιρρήσεις και θα συναντήσω προβλήματα. Πώς τολμούν και μου φέρονται έτσι εμένα, του μοναδικού; Επίσης, θα πρέπει να συμβιβαστώ. Όσοι δεν συμβιβάζονται στην αγάπη, μένουν μόνοι... Και δεν είναι κακό να συμβιβαζόμαστε. Συμβιβαζόμαστε στα πάντα. Στο πόσο πληρώνουμε για κάτι, στο τι ώρα ακούμε μουσική, στο ποια μεριά του δρόμου οδηγούμε. Δεν μας χαλάει ο συμβιβασμός, αλλά η ιδέα να συμβιβαστούμε όταν πιστεύουμε ότι δεν θα έπρεπε να συμβιβαζόμαστε. Η κουλτούρα του ρομαντισμού έχει καταστρέψει τις σχέσεις, δυστυχώς.
Τα παιδιά μου έχουν βολευτεί στο σπίτι με την καραντίνα και δεν θέλουν να γυρίσουν στο σχολείο. Άλλα πάλι περιμένουν πώς και πώς την επιστροφή. Θεωρείς πως η καραντίνα που ζήσαμε θα έχει επιπτώσεις στην ψυχολογία των παιδιών;
Όλα τα πράγματα έχουν επιπτώσεις στην ψυχολογία των παιδιών. Το θέμα είναι τι είδους επιπτώσεις. Και οι εξωτερικές συνθήκες έχουν μικρότερη σημασία από το πώς τις διαχειριζόμαστε. Εκεί είναι η ουσία. Πώς διαχειρίστηκαν οι γονείς την καραντίνα; Έχουν δυσκολευτεί πάρα πολύ και εκείνοι. Δεν πειράζει αν δεν φέρθηκαν όσο καλά θα μπορούσαν. Με τα παιδιά υπάρχει πάντα χρόνος. Υπάρχει πάντα δεύτερη ευκαιρία. Αν οι γονείς παρατηρήσουν συμπεριφορές που δεν τους αρέσουν μετά, έχουν πάντα τη δυνατότητα να κάνουν διορθωτικές κινήσεις. Τίποτα δεν είναι τόσο μόνιμο, νομίζω.

Γιατί να απευθυνθώ σε έναν ψυχολόγο για τα θέματά μου και όχι σε ένα lifecoach που είναι και η νέα τάση;
Εξαρτάται τι είδους θέματα είναι. Για θέματα στόχων, να ανοίξω μια νέα επιχείρηση, να πάρω προαγωγή, να χάσω βάρος, ίσως τότε ας δει κάποιος έναν lifecoach, για πιο σύντομες και στοχευμένες επεμβάσεις. Για θέματα σχέσεων και αυτογνωσίας, όμως, ας δει έναν ψυχολόγο. Κατά προτίμηση έναν ψυχοθεραπευτή. Γιατί και αυτό που καθορίζει το πόσο μπορεί κάποιος να βοηθήσει ουσιαστικά έναν άλλον είναι το πόση δουλειά έχει κάνει με τον εαυτό του. Για να μπορώ να βοηθήσω σε θέματα σχέσεων και αυτογνωσίας, θα πρέπει να έχω κάνει κι εγώ θεραπεία. Αλλιώς δεν γίνεται. Οπότε και ο lifecoach θα μπορούσε υπό συνθήκες να βοηθήσει, αλλά στερεοτυπικά δεν είναι προαπαιτούμενο να κάνεις θεραπεία για να ακολουθήσεις το επάγγελμα.
Πόσο εφικτό είναι το κυνήγι της ευτυχίας;
Οι έρευνες δείχνουν πως το κυνήγι της ευτυχίας φέρνει μόνο δυστυχία. Οι άνθρωποι δεν είμαστε φτιαγμένοι για να είμαστε ευτυχισμένοι. Είμαστε φτιαγμένοι για να επιβιώνουμε. Αλλά τώρα η μόδα είναι η θετική σκέψη και η ευτυχία. Εύκολα. Όλοι το διατυμπανίζουν. Δεν είναι φυσιολογικό να είσαι ευτυχισμένος. Όχι επειδή το λέω εγώ. Κοιτάξτε γύρω σας. Πόσοι άνθρωποι που γνωρίζετε θα λέγατε ότι είναι ευτυχισμένοι; Ένας στους τρεις κάποια στιγμή θα νοσήσει από μια ψυχική νόσο. Αν προσθέσουμε τα εργασιακά θέματα, την καραντίνα, τα θέματα υγείας, τα θέματα σχέσεων, τα οικογενειακά θέματα, καταλαβαίνετε πόσο σπάνια είναι η ευτυχία. Αν όμως εσύ νομίζεις πως είναι φυσιολογική (ακούγοντας όσους το διατυμπανίζουν εκεί έξω) τότε θα απογοητεύεσαι που η ζωή σου δεν είναι ευτυχισμένη και θα νομίζεις ότι κάτι πάει στραβά με σένα. Η ζωή είναι δύσκολη και δεν είναι δίκαιη. Ο γιαλός είναι στραβός. Δεν αρμενίζουμε στραβά. Ας προσαρμόσουμε τις προσδοκίες μας και ίσως τότε να νιώσουμε λίγο καλύτερα με τον εαυτό μας.
Ευχαριστούμε, χαρήκαμε πολύ για τη γνωριμία!
